Mijn VeraEdge

Om je Z-wave apparatuur aan te kunnen sturen met bijvoorbeeld een smartphone (iPhone of Android bijv.) kun je gebruik maken van een zogenaamde controller. Ik heb gekozen voor een VeraEdge.

De VeraEdge heeft een eigen ingebouwde webserver zodat je rechtstreeks met je browser op een PC of tablet bijvoorbeeld de bediening kunt doen. Zo kun je via de webinterface bijvoorbeeld apparaten toevoegen, instellingen wijzigen of Scenes maken. De software op de VeraEdge draait op mios. Groot voordeel van mios is dat het mogelijk is om plugins te installeren. Hiermee kun je eventueel andere type domotica aansturen of je kunt bepaalde data via internet laten ophalen (bijvoorbeeld de huidige buitentemperatuur of luchtvochtigheid.

Apparaten beheren

Het beheren van apparaten gaat op een makkelijke manier. Door op de knop “apparaat toevoegen” te drukken krijg je een lijst van type apparaten te zien. Ik heb gemerkt dat de meeste apparaten die ik gebruik hier niet tussen staan. Daarom heb je in de lijst ook “algemene z-wave apparaten” staan. Door hier op te drukken kun je voor zover ik heb kunnen testen alles toevoegen. Tijdens het toevoegen moet je op het nieuwe apparaat vaak nog wel op een knop drukken of deze lang ingedrukt houden. Daarom is het wel handig om het nieuwe apparaat eerst in te stellen in de buurt van je VeraEdge (ze zeggen maximaal 3 meter maar dat kan natuurlijk niet altijd). Mijn tip is dan ook om de installatie met een tablet of laptop te doen, hierdoor kun je makkelijker in de buurt van het apparaat werken.

De VeraEdge werkt voor het toevoegen trouwens met een soort “wizzard”. Nadat je je apparaat hebt gekoppeld kun je bepaalde instellingen maken. Een van de instellingen is het kiezen in welke kamer een apparaat zich bevindt. Dit is met name handig om bijvoorbeeld later alle lampen in de woonkamer aan of uit te kunnen zetten. Ook kun je elk apparaat een logische naam geven. Bij mij heeft de lamp boven de eettafel nu dus ook “lamp eettafel”.

Bij elk apparaat zitten nog een hele hoop andere instellingen en variabelen maar standaard heb ik daar geen wijzigingen in aangebracht. Uiteindelijk kom je na het toevoegen bij de lijst met daarin al je gekoppelde apparaten. Hieruit kun je ze rechtstreeks bedienen of terug naar de instellingen schermen. Ook heeft de VeraEdge de mogelijkheid om aan te geven of je apparaat een favoriet is. Hierdoor verschijnt het apparaat ook op het dashboard.

Scenes maken

Door in het menu te kiezen voor Scenes kom je uit in de lijst met Scenes. Een scene bepaald wat er moet gebeuren bij een bepaalde gebeurtenis. Bijvoorbeeld: Elke dag na zonsondergang wil ik mijn buitenverlichting aan laten gaan. Om een nieuwe scene aan te maken klik je op de knop “Scene toevoegen”. Ook het toevoegen van een nieuwe Scene gaat via een “wizzard”. In de eerste stap kies je wat de trigger moet zijn om je scene te laten afspelen. Je kunt bijvoorbeeld een tijdstip kiezen (elke dag om xx uur. of elke vrijdag na zonsopkomst etc.). Je kunt ook kiezen om bijvoorbeeld een apparaat de trigger te laten zijn. Mocht je een deurbeveiliging hebben kun je bij het openen van een deur bijvoorbeeld lampen aan laten gaan. Als laatste kun je ook aangeven dat scenes handmatig getriggerd moeten worden.

In de 2e stap geef je aan wat er moet gebeuren als de scene begint met spelen. Welk apparaat moet er bijvoorbeeld inschakelen of wil je juist dat er iets uitschakelt. Wil je dat er bijvoorbeeld 10 seconde gewacht moet worden met inschakelen van een apparaat kan dat ook worden ingesteld.

In de laatste stap kun je aangeven wanneer je wil dat een scene draait. Bijvoorbeeld als je niet thuis bent dan moet de scene elke avond draaien. Er kunnen ook notificaties gestuurd worden naar bepaalde gebruikers. Dit is met name handig als je niet thuis bent.

Hier zit ook de mogelijkheid om eigen LUUP-Code uit te voeren. Dit is een eigen scripttaal van mios waarmee bijvoorbeeld berekeningen gedaan kunnen worden.

Als laatste geef je je scene een naam zodat je deze in de lijst makkelijk kunt terugvinden en je kunt ook hier aangeven voor welke kamer een scene is. Zodra je op afronden hebt geklikt wordt je teruggestuurd naar de lijst met scenes. In de lijst staat naast de naam van de Scene ook wanneer deze voor het laatst is afgespeeld en is er de mogelijkheid om instellingen te wijzigen of om een scene direct te laten uitvoeren.

De scenes en apparaten zullen voor de normale gebruiker de schermen zijn waar je het vaakst naar kijkt. Over de plugins zal ik later nog wel een stukje schrijven aangezien je hier zoveel opties hebt.

Ik ben mijn VeraEdge overigens bij EZHome besteld waar mij al meteen werd verteld dat de controller niet heel snel is. Ik moet eerlijk bekennen dat ik erg tevreden ben over de controller maar dat de snelheid inderdaad wat lager ligt. Helemaal op het moment dat je gebruik maakt van de website van het apparaat (naast de website is het ook mogelijk om met een app met de VeraEdge te communiceren, dit gaat een stuk sneller). De website van de VeraEdge is overzichtelijk maar kan naar mijn mening voor het gebruiksgemak op bepaalde punten nog wel verbeterd worden. Al met al ben ik wel blij met mijn aankoop!

In mijn volgende blogpost zal ik wat meer uitleggen over de werking van Z-wave en het opzetten van je eigen systeem.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Paulus schreef:

  Informatief en duidelijk vor de beginner (zoals ik). Ik ben er inmiddels achter dat de scenes erg beperkt zijn en klaarblijkelijk geen AND-functie aankunnen, dus geen meerdere triggers en ook bijv. een tijdsduur (na 30 min. weer uitschakelen. Dat zal dus wel met die LUUP’s moeten gebeuren, denk ik. Ga je hier nog op in hoe dat gaat en geschreven moet worden? Van internet haal ik nu alleen nog maar warrige verhalen (misschien heb je wel een goede link).
  Groet, Paul

  • Paul schreef:

   Beste Paulus,

   Ik ben er inderdaad ook achter gekomen dat bepaalde functies in scenes nog erg beperkt zijn zolang je geen code wil/kan schrijven.
   Voor je trigger met tijdsduur zijn wel mogelijkheden.
   Stel je wilt dat een lamp uitschakeld een half uur nadat deze is ingeschakeld kun je het volgende doen:

   1. Start een nieuwe Scene
   2. Kies je lamp welke ingeschakeld wordt
   3. Bij device selecteer je diezelfde lamp en zegt dat hij moet worden uitgeschakeld
   4. Bij de laatste stap kun je dan een delay/vertraging instellen

   Hierdoor is het dus wel mogelijk om een lamp na een half uur automatisch uit te laten gaan.
   Ik ga zeker nog wat meer in de LUUP-code in latere berichten maar ook voor mij is dat nog allemaal een vaag verhaal en via google ben ik nog niet echt goede how-to’s tegengekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image