Vera Edge en een slimme meter

Sinds kort is er een slimme meter geplaatst voor elektriciteit en gas. Nu ben ik natuurlijk erg benieuwd naar het uitlezen en bijhouden van deze data.

Allereerst moet ik zeggen dat er voor het uitlezen van deze data veel mogelijkheden zijn maar dat de documentatie via onze vriend Google erg technisch is en veelal betekend dat je zelf moet gaan knutselen met bijvoorbeeld een Arduino of Raspberry Pi. Ook de kabel die nodig is om de data via de P1 poort uit te lezen is een knutselwerkje. Gelukkig zijn er tegenwoordig via diverse leveranciers kant en klare kabels te koop. Ik heb de mijne besteld via SOS-Solutions. Dit is een P1-USB kabel (P1 is een RJ11/RJ45 stekker). Op het moment van schrijven wordt de kabel voor nog geen 20€ geleverd!

Bij SOS-Solutions wordt bij de kabel aangegeven dat deze werkt met de Raspberry Pi en ook geschikt is voor diverse Vera’s. Gelukkig ook voor de Vera Edge die ik hier heb draaien.

De kabel wordt aangesloten op de P1 poort in de slimme meter en met de USB op de Vera Edge. Verder is hier niks voor nodig.

Om de data in je Vera te kunnen gebruiken kun je een plugin gebruiken. De plugin die ik hiervoor gevonden heb heet “Smart Meter DSRM P1”. Na de installatie van de plugin ga je naar “Develop Apps” in de Vera UI. Klik op “Serial Port Configuration” en kies bij BAUD voor 115200. Daarnaast kun je hier ook aangeven dat deze poort gebruikt moet worden door de “Smart Meter reader”. Nadat je op opslaan hebt gedrukt komen je meterstanden voortaan binnen via de plugin-device.

Als je nu bij Devices kijkt zie je een paar nieuwe devices waaronder je nieuwe Smart Meter Reader. Bij de Settings van de Smart Meter Reader kun je instellen hoeveel telwerken er zijn (en of je ook gas gebruik wil zien). De data uit je slimme meter wordt elke 10 seconde aangeboden maar de plugin verwerkt ze elke 30 seconde. Dit is voor mij geen enkel probleem maar je kunt instellen dat de data real-time gebruikt moet worden.

Met de data kun je nu bepaalde zaken gaan schakelen maar ik zou niet weten waarvoor ik dat zou willen, een lamp aan of uit boven een bepaald verbruik ofzo is wel grappig maar niet echt heel nuttig. Volgens mij moet er een mogelijkheid zijn om de data door te sturen naar een webserver en de data van daaruit langdurig op te slaan en te tonen in mooie grafieken. Helaas is mij dat nog niet gelukt al hoop ik dat binnenkort wel voor elkaar te krijgen.

Naast het zelf bijhouden van de data van de slimme meter zijn er veel websites waar je je data naartoe kunt laten sturen door de netbeheerder. Als je het niet erg vind dat je gebruiksgegevens naar derden worden verstuurd kun je dat natuurlijk altijd doen maar ik vind het een fijner idee om de data binnenshuis te houden. Indien ik de grafieken voor elkaar heb gekregen zal ik een bericht plaatsen.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. johan schreef:

    Weet je toevallig al hoe je grafieken maakt? Realtime is leuk, maar ja, wil toch wel graag kunnen zien wat ik afgelopen tijden heb verbruikt. De standaard energy in de VeraEdge heb ik nog nooit aan de praat gekregen…..

  2. Remco schreef:

    Bedankt voor de uitleg! Je kunt loggen via de dataMine 2 app in de UI7 appstore voor grafieken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image