Wat is Z-wave?

Z-wave is communicatie protocol voor Home Automation oftewel Domotica. Binnen een netwerk van Z-wave apparatuur wordt gecommuniceerd via een radiofrequentie van ongeveer 900MHz. Deze apparaten zijn onderdeel van een meshed-netwerk. Dit houdt in dat elke ontvanger (node/z-wave-apparaat) binnen het netwerk het signaal ook weer doorzend. Hierdoor is het dus mogelijk om de afstand tussen je eerste zender (controller) en je laatste node groter te maken. Mocht er een node wegvallen dan berekend het netwerk vanzelf een nieuwe route naar een node. Het grote voordeel hiervan is dat hoe meer nodes je hebt des te betrouwbaarder je netwerk.
Bij een Wifi netwerk zie je bijvoorbeeld dat naarmate je met je laptop verder weg bent van je router je verbinding steeds slechter/langzamer wordt. Ook al leg je een wifi-apparaat ergens midden tussen je router en je laptop. Bij Z-wave kun je diezelfde afstand wel overbruggen zonder verlies van snelheid door apparaten tussen jou en je controller te plaatsen.

Tweewegcommunicatie

Bij sommige protocollen binnen domotica is er maar éénrichtingsverkeer mogelijk: De controller vertelt de node wat te doen en deze node voert dat dan (hopelijk) uit. Bij Z-wave gaat het signaal twee richtingen uit. De Z-wave controller vertelt de node wat te doen en daarna kan de node vertellen wat zijn status is. Bij een schakelaar is dit bijvoorbeeld aan of uit. Bij een dimmer is het ook mogelijk om te zien op hoeveel procent er gedimd wordt. Daardoor kan er ook gewerkt worden met sensoren of kun je zelfs een programma laten starten als een bepaalde lamp wordt ingeschakeld of een deur wordt gesloten.

Hoe kan ik dan mijn lampen aan en uit zetten?

Het mooie van de VeraEdge controller is dat je allerlei programma’s (scenes) kunt maken die bepalen wat er op een bepaald moment moet gebeuren. Het activeren van een programma kan een druk op een schakelaar zijn (bijvoorbeeld een lichtknop) maar het kan ook via een smartphone-app. Een aantal smartphone-apps zal ik binnenkort behandelen maar de standaard applicatie van Vera (Google / Apple) heeft nog iets extra’s. Indien je voor de eerste keer wilt inloggen op de VeraEdge dien je een account aan te maken. Dit account maak je niet aan op je eigen VeraEdge controller maar op een centrale server bij Vera. Hierdoor is het ook buitenshuis mogelijk om je apparatuur te bedienen. Handig dus als je van huis bent en bedenkt dat je nog een zolderraam open hebt staan, deze zou je dan dus kunnen sluiten.

De communicatie tussen de centrale Vera-server en jouw eigen VeraEdge verloopt overigens versleuteld en je hoeft geen inkomende poorten op je netwerk open te hebben staan. Hierdoor is het dus niet mogelijk dat iemand rechtstreeks van buiten jouw eigen thuisnetwerk jouw Z-wave apparatuur bedient. Indien je geen gebruik wil maken van de server van Vera kun je je VeraEdge ook gewoon zonder internet-aansluiting gebruiken. Hiervoor dien je dan het eigen wifi-netwerk van de controller te gebruiken om deze aan te sturen. De controller is dan niet te bedienen met de smartphone-apps van Vera.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image